KOLEDAR AKTIVNOSTI

J 24
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

KARTICA UGODNOSTI

Pogajalska skupina se je dne 22.8.2013 sestala z delodajalsko pogajalsko skupino z namenom sklenitve dogovora o nadalnjem poteku pogajanj oziroma načinu skupnega oblikovanja nove kolektivne pogodbe. Na tem sestanku je delojemalska pogajalska stran nasprotni strani predlagala, da se pogovarjamo o konkretnih problemih pri izvajanju kolektivne pogodbe v praksi ter pri tem izhajamo iz veljavne kolektivne pogodbe, pri čemer si ob posameznih določbah izmenjamo stališča in iščemo rešitve, ki bodo sprejemljive za obe strani; žal je delodajalska stran takšen način dela zavrnila.

Dne 11. septembra smo zato organizirali skupno sejo regijskih odborov Sindikata KNG Slovenije na temo nadaljnjih aktivnosti. Dogovorjeno je bilo, da se o odpovedi kolektivne pogodbe obvesti članstvo in se jih seznani tudi z morebitnimi posledicami te odpovedi. Obenem se nadaljuje s pogajanji, pri čemer se na podlagi njihovega poteka sproti ocenjuje, ali je sklenitev kompromisa sploh mogoča in kakšne aktivnosti bomo v nasprotnem primeru pričeli izvajati.

Dne 26. septembra smo opravili ponoven razgovor z delodajalsko stranjo, na katerem smo jih seznanili z dejstvom, da nikakor ne moremo pristati na njihov predlog glede višine dodatka za delovno dobo, saj bi to pomenilo za delavce manj, kot jim zagotavljajo določbe ZDR, če kolektivne pogodbe dejavnosti ni, in v kolikor vztrajajo na tem predlogu, sploh nima smisla pričeti pogajanj o ostalih vsebinah, saj je že vnaprej jasno, da dogovor o sprejemu nove kolektivne pogodbe ni možen. Zato smo predlagali, da ta predlog iz svojega predloga umaknejo, ob čemer se zavežemo, da se bomo o spremembi dodatka pogovarjali ob spremembah celotnega plačnega modela. Kljub zagotavljanju delodajalske strani, da višina dodatka za delovno dobo ni vzrok za odpoved kolektivne pogodbe, je delodajalska stran po daljšem posvetu tudi ta predlog zavrnila. 

Ker delojemalska stran nima mandata za pogajanja na takšen način, je nasprotno stran informirala, da bomo o njihovem stališču obvestili članstvo in jih obvestili, ko bomo pridobili mandat za nadaljevanje pogajanj.

 

Zadnje novice